About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εποχές "Αυγουστίνου Καντιώτη" στην Πτολεμαίδα - Δημόσια παρέμβαση «βόμβα» Μητροπολίτη Θεόκλητου για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας

Με επιστολή προς τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος ενώνει τη φωνή του με αυτές των τοπικών φορέων κατά την υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με...    
  
...την μείωση των κλινών και τη μεταφορά της διοίκησης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Στην δημόσια παρέμβασή του ο κ. Θεόκλητος σε αυστηρή γλώσσα και έντονους χαρακτηρισμούς τόνισε πως «δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτός που έχει το μαχαίρι να κόβει στα μέτρα του χωρίς καμία αντικειμενική αξιολόγηση» ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό να επανορθώσει λέγοντας πως «όποιος παίρνει αποφάσεις αυτός αλλάζει και αποφάσεις».
 
Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το θέμα της διαφαινόμενης υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και η τοποθέτηση της έδρας των συννενούμενων νοσοκομείων Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου στο πρώτο, αν και αυτό δεν έχει τις στοιχειώδες υποδομές και οι διοικητικές υπηρεσίες του στεγάζονται σε ενοικιαζόμενη πολυκατοικία.
  
Θέση λοιπόν στο θέμα πήρε και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αγία Σκέπη και από το βήμα δήλωσε τα ακόλουθα «δυστυχώς υποβαθμίζουν το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Ένα νοσοκομείο που είναι από τα ομορφότερα της πατρίδας μας. Είναι νεόκτιστο με πολύ καλές προδιαγραφές που θα έπρεπε να γίνει πανεπιστημιακό αλλά αντί για αυτό το υποβαθμίζουν. Για αυτό και ο δήμος και όλοι οι φορείς διαμαρτύρονται εντονότατα και μαζί με αυτούς και η Μητρόπολη και για αυτό έστειλα ένα έγγραφο στον υπουργό το οποίο θέλω να το ακούσετε από το αρχιερατικό επίτροπο Εορδαίας».
 
 
Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Προς Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο
Εξοχότατε κύριε υπουργέ.
Από το Πάσχα που πέρασε αιωρούνταν φήμες ότι επίκειται υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Οι φήμες έγιναν γεγονότα και υποβιβάστηκε το σύγχρονο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και αναβαθμίστηκε με ποιον άραγε αξιοκρατικό τρόπο το γερασμένο νοσοκομείο της Κοζάνης. Δυστυχώς στην χώρα μας η λογική είναι ότι όποιος έχει το μαχαίρι κόβει το καρπούζι όπου θέλει. Και ο κανατάς δεν ρωτάει το κανάτι που θα βάλει τα χερούλια. Σίγουρα δεν αξιολογήθηκαν ορθολογικά το ποιόν των κτιριακών εγκαταστάσεων και των παρεχούμενων υπηρεσιών των 2 νοσοκομείων και απλά υπερίσχυσε ο λόγος των προσωπικών παρεμβάσεων στο κέντρο των αποφάσεων. Πρεπ να γιν το δκό μας. 
Για να γραφούν όμως και τα τυπικά προσόντα λειτούργησε η προκρούστρια τακτική και από μεν άξιο έκοψε 50 πόντους και στο δε άλλο πρόσθεσε έμπλαστρο 50 πόντων και σάπιο δεκανίκι για να φαίνεται ανώτερος. Αν δείτε τις γελοιογραφίες του 1941 με την κάθοδο των Ιταλών στην Αθήνα εκφράζουν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία. Παρουσιάζουν δεμένο το λεβέντη που νίκησε στην Πίνδο και τον άχρηστο Φρατέλο να κοκορεύεται πλέον ως παλικαράς.
Κύριε υπουργέ
Αναγνωρίζονται από όλους οι υπηρεσίες που πρόσφερε το Μαμάτσειο στα χρόνια της ζωής του. Το γηράσκον όμως είναι και εγγύς αφανισμού.
Το δε Μποδοσάκειο όμως έγινε με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και παρουσιάζει αυτή την άψογη εικόνα την οποία γνωρίζω εξ ιδίας εμπειρίας, λόγω πολλών επισκέψεων σε αυτό για το ποιμαντικό μου καθήκον και την εικόνα του θα ζήλευαν νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Κύριε υπουργέ
Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η πανθομολογούμενη κρίση του τόπου μας ακόμα δεν μας συνέτισε και ενώ θα έπρεπε να γίνουμε σοφότεροι και να τεθούν στο περιθώριο λογικές του παρελθόντος, διότι σε αυτές κανόνας ήταν μόνο το τοπικό συμφέρον και όλοι δε οι άλλοι να διαλέξουν τρόπο θανάτου.
Προτάσεις πολύ απλές και συγχρόνως φωτισμένες για την ανάδειξη της περιφέρειας δεν εφαρμόζονται και δυστυχώς αναβιώνουν και κυβερνούν οι βρυκολακιασμένες αθάνατες παλιόψαθες, παλαιοκομματικές, ψηφοθηρικές και πελετειακές συνταγές του παρελθόντος.
Κύριε υπουργέ
Η Πτολεμαΐδα και η κλασική επαρχία Εορδαίας δαπανούν τα σπλάχνα τους με ακριβό τίμημα επί 60 χρόνια για να φωτίζεται και να αναπτύσσεται ολόκληρη η πατρίδα μας. Και εδώ όμως δούλεψε η μεροληψία. Διότι κυριαρχεί η φήμη ότι μόνο η Πτολεμαΐδα έχει μαύρο χιόνι ενώ σε 14 χρόνια η γειτονιά της είναι πεντακάθαρη λες και η μόλυνση φράσσεται με κάγκελα σε ένα τόπο και δεν ταξιδεύει όπου την πάει ο άνεμος. Με βάση αυτό τον ιδιάζοντα όγκο της προσφοράς της και μόνο θα άξιζε σήμερα η Πτολεμαΐδα να είναι το κέντρο των υπηρεσιών υγείας όλης της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, όπως εν πολλής είναι άτυπα και τώρα με την ποιότητα που προσφέρει το Μποδοσάκειο. Η δε Κοζάνη έχει τις δικές της υπηρεσίες για να τη κρατήσουν ενώ η Φλώρινα έχει τις φυσικές ομορφιές των Πρεσπών, το ίδιο τα Γρεβενά και η Καστοριά.
Κύριε υπουργέ
Γράφων ταύτα δεν αντιδικώ με τους κατοίκους της Κοζάνης όπου διατηρώ με πάμπολους φιλίες δεκαετιών.
Αντιδικώ με την νοοτροπία με την οποία λαμβάνονται ακόμα και σήμερα οι αποφάσεις για την ανάδειξη ή μείωση της ελληνικής περιφέρειας στην οποία διακονώ σε όλη τη ζωή μου. Για αυτό ενώνω και εγώ τη φωνή μου σε αυτή τη δίκαιη διαμαρτυρία με το προσφιλές ποίμνιο μου της Εορδαίας,  με τη Δήμαρχο και όλους τους φορείς της για το Μποδοσάκειο που αποτελεί ναό της υγείας και πολύτιμο κεφάλαιο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. 
Κύριε υπουργέ
Περαίνω, υπογραμμίζω ότι όποιος παίρνει αποφάσεις, αυτός και αλλάζει και αποφάσεις. Τολμήστε και θα δικαιωθείτε.
Με εγκάρδιες ευχές για την εν κυρίο προκοπή της πατρίδας μας ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος.
Υ.Γ. Η παρούσα κοινοποιείται και στη Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου.     


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ:



Μιλούν Στο Video
κ.κ. Θεόκλητος
Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας
Νικηφόρος Μανάδης
Αρχιμανδρίτης – Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας
   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!